ТОП-НОВИНИ

Мъжете в живота на Илияна Йотова

Успехите на досегашната евродепутатка Илияна Йотова, която встъпи в длъжността вицепрезидент на Румен Радев, са несъмнени и толкова много, че е трудно да се изброят, без да се забрави някой. И докато за първата дама Десислава Радева се изписа какво ли не, въпросът, който си задават повечето от симпатизантите на Йотова, е – кой е мъжът до нея в живота?
Илияна Йотова е съпруга на проф. Андрей Йотов, дългогодишен началник на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА. През юни тази година обаче напусна държавната болница, за да оглави ортопедичната клиника на частната „Софиямед“ в столицата.
Проф. Андрей Йотов е един от най-добрите лекари по ортопедия и травматология в България. Има над 25-годишен стаж по специалността си. Между 1999 и 2006 г. ръководеше клиниката по спешна травматология в „Пирогов“. През 2006 г. беше привлечен за началник на Катедрата по ортопедия във Военномедицинска академия.
В новия му екип в „Софиямед“ работят още доц. д-р Маргарита Кътева, д-р Бисер Бончев, проф. д-р Любен Стоков.
56-годишният медик и Илияна Йотова имат син Марин на 28 години. Той е завършил висшето си образование в Лондон, но е избрал да се върне и да работи в България.
Днешната вицепрезидентка се запознава с бъдещия си съпруг още докато учи във Френската гимназия. Друга версия обаче твърди, че истинската им любов е пламнала по време на манифестация. Така или иначе – заедно са от тридесет и една години. Тя е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, но през годините никога не е спирала да се развива. Има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), която са завършили много световни имена като настоящия френски президент Франсоа Оланд, Жак Ширак, еврокомисаря Пиер Московиси.
Помага й любопитството, накарало я да стартира преди години кариерата си като журналист. Минава по цялата стълбица – от репортер през редактор, водещ и накрая до директор на новините на БНТ. От там през 1997 г. е поканена за шеф на пресцентъра на БСП.
През 2000 г. е избрана за член на Висшия съвет. През 2006 г. става и зам.-шеф на най-голямата червена структура в София. Депутат е в 40-ото Народно събрание, но не изкарва мандата, защото през 2007 г. е избрана за евродепутат на БСП в групата на социалистите и демократите в ЕП.
Бившата водеща на новините по Канал 1 е винаги елегантна. Винаги лъчезарна. Можете да я забележите отдалеч и да я откриете дори сред тълпа от народ благодарение на буйната й огненочервена (или оранжева, според настроението) коса. Това е Илияна Йотова. Именно заради косата в партията доста често я наричат Червената тигрица.

Няма журналист, който да не е опирал до помощта й, когато иска да се свърже с някой социалист. Няма политик, който да не я познава.

Семейният живот на Илияна и Андрей започва в апартамент в кв. „Изток“. Същото жилище, още преди да се роди Марин, обитават свекърът и свекървата. 169-те квадрата на 9-ия етаж са в блок на бившето БОДК. На няколко преки е от кино „Изток“. Жилището всъщност е на бащата на Андрей, който навремето е бил дипломат.

Въпреки че са петима, не си скачат по главите, защото апартаментът е доста просторен. Има голям хол, кухня, детска стая, две спални, кабинет. Всичко в апартамента – мебелите, настилката, е решено в топли есенни кафяви и жълти цветове. Почти навсякъде по стените са закачени картини от най-различни художници.

Семейството не обича да се застоява вкъщи, предпочита да е извън София. В коридора винаги има почти готов куфар за тръгване на някъде. „Много обичаме да ни няма“, казва Илияна. Преди да тръгне за Европа, през седмицата се засичали предимно по заведенията, твърди Андрей. Той всъщност разказва, че са се запознали на една манифестация за 24 май през 1979 г. Тогава точно тя била в подготвителния клас във Френската гимназия.
„Сестра ми и Андрей бяха в една група, студенти втори курс в Медицинска академия. Тя (Румяна Тодорова, много преди да оглави Здравната каса) ме водеше навсякъде с нея и на една манифестация на 24 май ме запозна с Андрей. После ходихме да пием някакви сокове, да ядем пици и така…“, разказва Илияна. От тогава са заедно.

В началото им било тежко, тъй като след като завършил медицина, по тогавашните разпоредби Андрей бил разпределен доктор в Обзор. И така – близо три години. „Това беше през 1983 г., когато завърших гимназия. Оженихме се през 1985 г. А на следващата година Андрей спечели конкурса в „Пирогов“ и се върна окончателно в София“, разказва Йотова.
Тя признава, че дължи голяма благодарност на свекърва си. „Ако не беше тя, нямаше да мога да се справя – нито когато работех в телевизията, нито после, защото тя се грижеше основно за сина ни, а и за всички нас“, казва Йотова.

Самата Илияна обича да готви, но рядко й остава време за това. Навремето у тях почти всяка вечер имало гости.

„Но тогава бяхме по-свободни. Обичам всичко сама да си сготвя, а сега нямам такова време и е по-удобно да се видиш с приятели в някоя кръчма“, смята Илияна.

И тя, и Андрей най-обичат да са с приятели. Казват, че като си останат вкъщи, все едно не са си почивали и затова гледат всяка свободна минута да са някъде извън София и с голяма компания. А в свободното си време, когато е в София, Илияна обича да обикаля всякакви магазини заедно със сина си Марин. „И двамата сме големи маниаци на тази тема“, казва тя.

Още като тийнейджър Марин е бил абсолютно самостоятелен. Самият той признава, че нищо не му е било забранено, нито пък е бил наказван. „Винаги така сме го възпитавали. Той е равноправният трети член на нашето семейство. Никога не е имало тази преграда между родители и деца. Винаги е правел това, което иска“, споделят Илияна и Андрей.

Двамата признават, че е неизбежно да си говорят за политика вкъщи. „Не прекаляваме обаче“, казва Андрей. Той смята, че не съветва Илияна, а просто казва мнението си, когато тя го попита.

Последното й водене на новините е на 4 февруари 1997 г. „И сега работя с журналисти, но не ми стига“, казва Йотова.

Съпругът не смята, че нейната публичност и работата й пречат на личния им живот. „Не ми пречи, но понякога ми е ставало болно и обидно, защото или нещата се преувеличават, или не отговарят на истината. Но в едно семейство, в което хората си вярват, няма проблеми. Останалото е всяко чудо за три дни“, смята пък Илияна.
Андрей се шегува, че любимата вещ на Илияна е телевизорът. А всъщност не е така. Една от любимите й вещи е един стенен часовник с махало, купен преди години от антикварен магазин в Брюксел. Пак от там Андрей пък си купил барометър, който е реставрирал. Другата любима вещ на Илияна е един неин портрет, нарисуван от Андрей още преди да се оженят.

 

 

 

източник:ретро


loading...
loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup