ТОП-НОВИНИ

На първо четене от пленарна зала: Втори януари ще е почивен ден!

 149-105936-1_wide

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота.

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота.

Измененията бяха предложени от правителството в оставка.

Идеята беше приета с 80 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържал се“.  Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен. Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене от ресорните комисии, за да влезе отново в пленарна зала.

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание. Правителството предлага новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалната министърка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година, пише „24 часа“. Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.

Източник:бинюз


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup