ТОП-НОВИНИ

Паника в Италия след референдума! Вижте какво се случва в момента!

Паника в Италия след референдума! Вижте какво се случва в момента!

Анализатори определят събитието от 4 декември като „начало на италианския ендшпил“.

Италианските граждани ще гласуват конституционни реформи на 4 декември, като министър-председателят Матео Ренци залага политическото си бъдеще на това решение. Той заяви, че ще подаде оставка, ако цялостните промени на политическата система бъдат отхвърлени от страната. Тази ситуация е анализирана от немското списание  WirtschaftsWochе.

Засега 32 социологически проучвания, публикувани от 11 различни агенции през последните 4 седмици, показват, че поддръжниците на отговора „не“ водят, като броят им постоянно нараства. Според икономисти, тази несигурност и съществуващия риск от политическа криза превръща референдума в Италия в събитие, по-значимо за Европейския съюз дори от Брекзит.

Затова и италианците реагират прагматично-те теглят масово пари от банките, купуват злато и го крият в съседна Швейцария. Това твърдят дилъри на благородни метали от кантона Тичино, разположен на няколко километра  от границата между Италия и Швейцария.

Техни клиенти оставят златото си да се съхранява в Цюрих в специален склад под митнически контрол, собственост на  немски търговец на благородни метали. Проблем за италианците е, че при влизане в Швейцария, трябва да декларират писмено сумите над 10000 евро в брой.

Ако някой не го направи ще бъде арестуван и изправен пред санкции на швейцарското законодателство, което наред с други неща, сигнализира и италианските власти за укриване на данъци. Затова те извършват пътувания на няколко пъти и купуват злато в Швейцария.

„Обикновено ние имаме в Лугано 20 на сто италиански клиенти и 80 на сто швейцарски. Сега това съотношение е почти обърнато”, коментират дилърите.

Ако избирателите отхвърлят питането на референдума, това води до оставка на правителството и може би излизане на страната от еврозоната, а в последствие и от ЕС, смятат анализатори. Повечето определят събитието от 4 декември като „начало на италианския ендшпил“.

източник:Би Нюз

loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup