ТОП-НОВИНИ

New York Observer: Гражданската война в Сирия приключва – Русия победи!

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd876_900

Русия спечели войната в Сирия, защото не изостави своите съюзници в лицето на Башар Асад, за разлика от „безпрецедентно външнополитически некомпетентен президент” Барак Обама, твърди американското издание New York Observer.

Това, че Русия, за разлика от Вашингтон, докрай стои зад своите приятели и съюзници и не ги предава, се явява голямо външнополитическо достижение на Владимир Путин” – пише авторът на публикацията Джон Шиндлер.

Руският президент не изостави съюзника си, за разлика от Обама, който през 2011 г., когато се рушеше режима на Хосни Мубарак, оглавяващ Египет в продължение на 30 г. като верен васал на САЩ, хладно се отказа да го подкрепи. Президентът Обама, въпреки съветите на своите експерти по национална сигурност, „отказал да отговаря на телефонните позвънявания на Мубарак, когато търсел помощ”.

Руският политолог Виктор Надеин-Раевски коментира, че американските думи не струват много. Американците са като мошеници-картоиграчи – не трабва да им се вярва. Такъв народ са. А Русия не отстъпва – това в нейната политическа практика не е прието.

Русия спаси Асад, „без да се интересува ни най-малко за виковете откъм международната общност”. И в крайна сметка Владимир Путин постигна стратегическите си цели да запази режима на сирийския лидер, а Западът в това време изглежда като „неумелите негодяи, които подкрепят джихадистите”, пише авторът.

Шиндлер призовава да се приеме реалността. Тези действия на Путин „не бяха пропуснати в Близкия Изток”, което може съществено да разшири съюзниците на Кремъл.

Вече и Израел се стреми да влезе в преговори с Москва. В същото време Египет възобнови връзките в областта на сигурността с Кремъл, макар по-рано те се отказаха от Русия в полза на Америка, пише Шиндлер.

БЛИЦ


loading...
loading...

Коментари

коментара

Close