ТОП-НОВИНИ

Ето цялото важно писмо, което Юнкер изпрати на Борисов (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

София, България
Министър-председателят Бойко Борисов получи писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнке, в което го уверява, че механизмът за наблюдение над нашата страна ще отпадне до края на мандата на настоящата комисия. Пълният текст на писмото, за което БЛИЦ информира вчера, вече е качено на сайта на премиера в оргинал и превод.Превод от оригиналното писмо:

Уважаеми господин министър-председател, драги Бойко,

Благодаря за писмото Ви от 19 октомври относно Механизма за сътрудничество и проверка.

Благодаря за изложените мисли по бъдещето на механизма, който върви към своята десета годишнина. Съгласен съм, че постигнатия от България напредък през последните години на действие на механизма би изисквал да се приеме един по-динамичен подход, който да отчете изцяло дългосрочните тенденции, които могат да се загубят в ежегодните отчетни цикли. От началото на януари 2017 година възнамеряваме да въведем този нов подход в нашите доклади.

Както правилно отбелязвате, всяка институция в България е нужно да има ясно разбиране за стъпките, които трябва да предприеме, за да постигне целите на реформите като същевременно по-ефективното изпълнение на препоръките изисква съчетаване на действия, обхващащи всички компетентни институции. Нещо повече, дейността на България, насочена към посрещане на предизвикателствата, произтичащи от корупцията и организираната престъпност, бе полезна за разкриване на нуждата от действия на различни етапи: превенция, разследване, съдебно преследване и постановяване на съдебно решение.

Признателен съм за оценката Ви за осъществяваното сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Службата за подкрепа на структурните реформи. Помолих генералния директор на тази служба г-н Маартен Вервей бързо да проучи възможни начини за разширяването на подобен подход в посока и към други институции. Както предлагате, това би могло да се отнася и до съдебната власт (евентуално да включи Висшия съдебен съвет или Инспектората към ВСС). Друг вариант би бил подпомагане на плановете на Вашето правителство да изгради единна служба за борба с корупцията.

Изцяло споделям Вашата цел да бъдат насърчени българските институции в продължаване на усилията за постигане на напредък в реформите в сътрудничество с Еврокомисията и държавите-членки. В тази връзка се обръщам и към службите на Еврокомисията да се свържат с вашата администрация, за да се направи бърз последващ преглед на тези идеи преди излизането на следващия доклад.

Убеден съм, че под Вашето ръководство България ще продължи своя път на реформи и ще бъде в състояние да излезе от програмата, когато показателите бъдат задоволително изпълнени така, че решението да бъде взето преди края на мандата на настоящата Еврокомисия през 2019 година.

Междувременно, приемете уверенията ми, че съм на ваше разположение, за да ви предоставя пълна подкрепа в това важно начинание.

С уважение,
(п)”

Източник:БЛИЦ

loading...
loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup