ТОП-НОВИНИ

България при ГЕРБ, горд член на ЕС и НАТО! НСИ: Над 40% от децата у нас ги очаква бедност и социално изключване?!

08
Над 40 процента от децата в България живеят в риск от бедност и социално изключване, сочи изследване на Националния статистически институт /НСИ/. Изследването отчита доходите и условията на живот за 2015 година.
Всичко това се случва в днешна България – 21 век, горда членка на ЕС и НАТО, както твърди Плевнелиев, и вече 7-8 години под „мъдрото и прекрасно управление“ на Бойко Борисов и ГЕРБ.
Статистиката сочи влошаване на демографските тенденции и увеличаване на неравенството в разпределението на доходите.Така най-богатите 20 процента от населението имат 7,1 пъти по-високи доходи от най-бедните у нас, което се отразява и върху децата.

През 2015 година относителният дял на децата между 1 и 15 години с материални лишения е 54 процента. Половината от децата в България не могат да си позволят почивка извън дома, поне за една седмица в годината. За всеки две от пет деца не може да бъде подсигурено и подходящо място за учене или писане на домашни.

Над 33 процента от децата са с материални лишения живеят в риск от бедност. Тя е концентрирана средвъзрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три или повече деца.

Най-бедни са семействата с двама възрастни, с три или повече зависими деца.

През 2015 година всяко седмо дете, на което родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 12 пъти по-малко са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

От Националната мрежа за децатапризоваха за приемане на стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, така че тя да бъде организирана към гарантиране правата на всички деца, превенция за рисковете и подкрепа на родителите, предаде БНР.

БНР, Dir.bg
Източник:оновини

loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup