ТОП-НОВИНИ

Вирус във Facebook ви изпраща известие, че приятел ви е споменал в коментар

От няколко дни във Facebook се разпространява вирус, който ви изпраща известие, че ваш приятел ви е споменал в коментар, а при натискането на известието се изтегля файл – това просто е поредният вирус.Ако сте на персонален компютър, вероятно ще ви поиска съгласие за отваряне на сайт – в никакъв случай не се съгласявайте.

Специалистите съветват: Ако сте получили Facebook съобщение, че ваш приятел ви е споменал персонално в коментар и след натискане браузърът ви сваля файл с разширение *.jse не го приемайте.
За всеки случай проверете компютъра си за зловреден код с този онлайн скенер: www.eset.com/bg/home/products/online-scanner/

След като проверката за вируси приключи рестартирайте и направете нова проверка с този скенер: www.bitdefender.com/scanner/online/free.html

Ако все пак сте свалили и стартирали файла, направете проверката за зловреден код (по-горе), като докато тя тече спрете интернета на компютъра си. След това променете паролите на интернет банкирането си (най-добре от различен компютър), фейсбук акаунта, мейла и всички други важни и критични услуги, които ползвате. Обновете операционната си система с инсталиране на последните ъпдейти от Control panel – Windows update. Нека новите ви пароли са над 10 знака с различни символи, например: J*-(*%vhTH_

За да направите мейла си по-сигурен премахнете тайния въпрос или го направете с изключително сложен отговор.

За да защитите добре Facebook акаунта си освен силна парола от настройките за сигурност можете да добавите до 5 ваши сигурни приятели. Въведете двустепенна система за логване, чрез мобилен телефон и SMS код. Това също се извършва от настройките за сигурност.

Ако достъпвате Facebook през смартфон и след като сте получили известие за споменаване от ваш приятел сте натиснали и приели най-вероятно са започнали в браузъра да се показват агресивни съобщения, че телефонът ви е заразен с вирус, с приканване да натиснете бутон, за да се изтрие. Не натискайте нищо! Веднага рестартирайте смартфона. След това инсталирайте антивирус от онлайн магазина и го пуснете да сканира устройството. След това отново рестартирайте. И в този случай промяната на всички пароли е силно препоръчителна.

Нашият съвет е да не кликвате на известия за споменаване докато от Facebook не предприемат някакви действия за премахването му.

Източник:bultimes


loading...
loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup

Този сайт употребява бисквитки повече информация

Уеб сайтовете използват бисквитки, за да предложат персонализиране на потребителите и да събират информация за използването на уеб сайта. Много уеб сайтове използват бисквитки и за съхраняване на информация, която се използва за съгласуване между секциите на сайта, например кошница за пазаруване или персонализирани страници. При надежден уеб сайт бисквитките могат подобрят разглеждането, разрешавайки на сайта да научи какви са вашите предпочитания или позволявайки ви да пропуснете задължителното влизане с потребителско име и парола при всяко посещение на уеб сайта. Някои бисквитки обаче, например тези, които се записват от рекламни банери, могат да нарушат вашата поверителност, като проследяват сайтовете, които посещавате.

Затвори