ТОП-НОВИНИ

Reuters: Започна трета голяма офанзива срещу „Ислямска държава“, близо ли е краят й

Дамаск, Сирия
Самолетоносачът „Хари Труман“
Сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, откри нов фронт във войната срещу „Ислямска държава“ в източните райони на провинция Хама близо до Ракка. Това е третата голяма офанзива тази седмица срещу самообявилия се халифат, предаде Ройтерс.Руски самолети нанасят масирани удари срещу ИД в района, а сирийските правителствени сили са напреднали около 20 км и са близо до границата на Хама с Ракка, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Отделно подкрепяни от САЩ, силите на сирийските кюрди и техни арабски съюзници продължават атаките срещу ИД в други части на провинция Ракка и съседната Алепо.

Тази седмица те започнаха също офанзива срещу град Манбидж близо до границата с Турция с подкрепата на контингент от американските специални части и с въздушна подкрепа от международната коалиция начело със САЩ. Операцията има за задача да прекъсне достъпа на групировката до сирийските територии по границата с Турция, използвани отдавна от бойците й, за да придвижват бойци от и към Европа.

Пожелал анонимност кюрдски източник прогнозира, че сирийските милиции ще достигнат Манбидж до дни, след като са стигнали на 10 км от града. Представител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи днес на първия брифинг за операцията, че ако тя се увенчае с успех, ще бъдат освободени от контрола на ИД най-малко 40 хиляди цивилни.

По-рано вчера американски самолети нанесоха удари по позиции на ИД със самолети, които излетяха от борда на самолетоносача „Хари Труман“ в Средиземно море. Самолетоносачът преди това беше в Персийския залив.

Това са първите удари, нанасяни от американците от самолетоносач в този район по цели в Близкия изток след 2003 г., когато САЩ и съюзниците им започнаха войната в Ирак. Командването на американския флот не уточни веднага кои са били атакуваните мишени и дали са били в Ирак или Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник:блиц

loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup