ТОП-НОВИНИ

Борисов: Ако Гърция иска, мога да им пратя ГДБОП и ДАНС, за ден ще приключат с трафикантите ( снимки)

1457172203

 

 

Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на брифинг за проведеното съвместно учение „Граница 2016“, което се състоя в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич, предаде „Фокус“.
На въпрос за сътрудничеството с Гърция по отношение на криминалната част на трафика на хора, Борисов заяви, че не само той поставя този въпрос няколко пъти на гръцкия премиер в Брюксел, защото няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им.
С Турция работим в много добра координация. Ние не искаме да оставим Гърция – нашите съседи и приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива, но искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва”, категоричен беше премиерът и предложи при желание от гръцка страна да изпрати нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите.

„В понеделник ще настоявам парите, които се дават за Гърция и Турция, да се гарантира, че няма да изкарват пари от тази работа”, каза още той.

Не случайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Освен това само в рамките на един ден можем да свалим още 500 човека на границата. Имаме тази готовност”, добави той.

Борисов поиска също така специално да извини липсата на министъра на отбраната Николай Ненчев, като обясни, че той отдавна го е помолил за отпуск в този ден и добави, че не е искал да отлага занятията, заради по-слабия трафик, като по този начин учението не пречи на хората.
Стиковката и общото желание да си защитаваме границата го има в личния състав, на който благодарих”, каза още премиерът и заяви, че тези, които са играели роля на мигранти по време на учението са били наши жандармеристи и войници, но така умело са играли ролите си, че са си заслужили отпуск.

Министър – председателят бе категоричен, че България пази надеждно шенгенските граници, в изпълнение на ангажимента към Европа. Ако нашите съседи бяха направили това и се бяха подготвили добре, нямаше сега да има на Драма тези проблеми”, смята премиерът.

Гърците ги обичаме, приятели и съседи са ни, неслучайно не правим ограда с тях, а точно обратното – с каквото можем и от Брюксел, и от България помагаме и ще им помагаме. Просто трябва и от тях тази воля”, заяви Борисов. Премиерът заяви, че и ние харчим пари в момента, правейки тези занятия, докарвайки хора, техника, командировъчни, но изрази желание българите като си легнат, да са спокойни. 

Според него най-лошият сценарии е в понеделник Брюксел отново да не излезе с решение. „Говорих и с австрийския канцлер, и с много мои колеги, които казват в края на краищата ще го приемем твоето решение”, обясни Борисов. „Но не можеше да се приеме веднага, защото видите ли има доста по-умни от нас, но ние сме на границата и виждаме за какво става въпрос, така че се надявам понеделник да го приемем”, добави още той.

След като първите траншове от писмото, което имаме от Доналд към Турция са тръгнали, на Гърция се дава финансова помощ, те имат ресурс като полицейски служби да се справят, като спрат нелегалните мигранти на зелените и морски граници, а минават през КПП. Този поток ще се урегулира и тези държави, които желаят и могат да ги приемат – да ги приемат. „Ние сме заявили 1 200 човека за релокация още преди една година. До този момент имаме двама, които са пожелали да дойдат в България и единият си е тръгнал”, уточни премиерът.

Около 11 часа министър – председателят Борисов пристигна на граничния пункт „Кулата“ с хеликоптера си за съвместното учение „Граница 2016“. „Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК. Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България“, написа премиерът в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция“, пише още Борисов.


Той бе придружаван от вътрешния министър Румяна Бъчварова. На учението присъстваха  началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Движението на „Кулата“ днес спира за един час – от 11 до 12 часа. Пропускателният режим на граничния пункт след това ще бъде изцяло възстановен.

Това, което свършиха момчетата от армията го оценявам като добро. Мисля, че беше осигурена достатъчно техника”, каза генерал-лейтенант Константин Попов на брифинга за проведеното съвместно обучение „Граница 2016” .  Взаимодействието с колегите от МВР е отлично, допълни началникът на отбраната. „В битово отношение колегите са осигурени максимално добре, вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене на едно прекрасно ниво, така както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите финансови средства. Мисля, че оттук нататък има какво да се върши с колегите от МВР и ще направим всичко възможно, за да действаме по начина, по който се иска от нас“, каза още генерал-лейтенант Попов.

 

 

 

Източник:епицентър.бг

 
loading...

Коментари

коментара

Close