ТОП-НОВИНИ

Зловещата истина за калинките!

1366

Обичайната репутация на калинките е следната:

Малки, сладки черно-червени насекоми, които за разлика от всички други видове бръмбари са обичани от децата. И не само от тях! Точковидните насекоми са любимци и на градинарите, защото те се хранят с така досадните листни въшки.

Истината обаче е тази:

Гореспоменатите твърдения са напълно верни, но има още някои плашещи факти, които също са характерни за калинките. Единият от тях е, че те всъщност са доста „развратни и кръвожадни, малки гадинки“.

Какво имаме предвид? Оказва се, че някои видове калинки си предават болести по полов път, а други са откровени канибали.

Като за начало ще ви кажем, че има около 5000 вида калинки и те доста се различават от стереотипната ни представа за червена буболечка с черни петънца. Освен това е абсолютен мит твърдението, че броят на петната по крилата на калинките отговаря на тяхната възраст. Всъщност мъниците живеят средно по около една година.

Развратниците сред калинките са т.нар. двуточкови калинки.

1

Учените забелязват, че ларвите на този вид обикновено носят генетичния материал на поне двама, трима мъжки екземпляра, което говори за „сериозен сексуален опит“ у този вид. Освен това по време на полов акт, те си предават особено опасни акари, които буквално са способни да изядат отвътре самото насекомо.

В нашите климатични условия пък е особено разпространена калинката-алигатор.

2

Тя се размножава изключително бързо, като не подбира храната си – освен листни въшки, яде почти всичко друго живо насекомо, до което се докопа, включително седем точковата калинка и нейните ларви. Канибализмът също не й е чужд.

Вече по-друг начин гледате на калинките, нали?

 

 

източник: http://lifebg.net/


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup