Би Би Си гръмна: Джихадистите от ИДИЛ в Ракка сключили тайно споразумение с водената от САЩ коалиция

публикувана на 14.11.2017
Стотици джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава", включително чуждестранни екстремисти, и семействата им са успели да избягат от сирийския град Ракка. Това е
станало под погледа на водената от САЩ коалиция, която контролира града.
Би Би Си разкрива подробности относно тайно споразумение, което е довело до изтеглянето им от Ракка. То е от октомври. Тогава нито коалицията, нито Сирийските демократични сили са признали, че имат вина за случилото се.
Британската медия пита дали това ще доведе до сериозна заплаха на други места по света. Според информацията конвой от камиони и автомобили е извел от града около 4000 джихадисти, жени и деца.
Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал почти 50 камиона, 13 автобуса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври. Британската медия е разпитала шофьори и други лица от конвоя.
Въпреки че в споразумението било заложено само да си вземат личните оръжия, джихадистите взели всичко възможно. Десет камиона са били натоварени с оръжия и муниции. Сирийските демократични сили са били замесени в сделката.
Не е било позволено на чужденците да напуснат града живи, но шофьори в конвоя твърдят, че е имало и чуждестранни джихадисти, включително от Франция, Турция, Азербайджан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Китай, Тунис и Египет.
По време на разследването на Би Би Си коалицията е признала, че е имала роля в споразумението. На преговорите е имало западни представители, но те не са взели "активна роля" по време на разговорите.
..
Източник: https://www.blitz.bg...

Популярно