Антибиотиците създават бактериални токсини в червата, което обяснява защо имате нужда от пробиотици

публикувана на 13.11.2017
Ако сте преминали курс антибиотици, може да ви е казано, че е добра идея да взимате пробиотици едновременно или веднага след това. Отдавна се знае, че това е мъдър ход, но сега учените са придобили по-добро разбиране защо е добре да се предотвратят странични ефекти, свързани с антибиотиците.
Австрийски учени решиха да се запознаят по-отблизо с ролята на резистентните на пеницилин бактерии, известни като Klebsiella oxytoca enterobacterium, при вид хеморагична диария, известна като хеморагичен колит, свързан с антибиотиците. Техните резултати бяха публикувани в списанието Angewandte Chemie.
Изследователите установили, че метаболитът титавилин /Тilivalline/ е критичен ентеротоксин и в по-големи количества може да навреди на епитела на червата и да доведе до колит. Оказа се, че титавилин има същата химическа структура като класа метаболити в почвените бактерии, известни като пиролобензодиазепини, които се изследват, заради техните способности за борба с туморите.
След като учените разпознали клъстера от гени, отговорни за синтеза на титавилин , те извършили някои експерименти, за да определят пълния му биосинтетичен път.
В титавилин, химическото място, което играе жизненоважна роля в ДНК интерференцията, е блокирано, което означава, че титавилин не уврежда ДНК както правят антитуморните му антибиотични братовчеди. Изследователите открили, че индолът, който причинява това блокиране, навлиза в биосинтетичния път. Предшественикът на титавилин, без индол, е още по-мощен цитотоксин, отколкото самият титавилин. Той е известен като тилимицин. Индолът се добавя към тилимицин спонтанно без помощта на ензими.
Следователно, Klebsiella oxytoca може да произведе два отделни пиролобензодиазепини в зависимост от наличието на индол, всеки със своите функции. Индолът е нещо, което естествено се случва в човешките черва.
Тази констатация е значителна, защото би могла да помогне на учените потенциално да намерят нови подходи за създаване на лекарства за борба с рака. Илюстрацията на начина, по който антибиотиците оставят бактериални токсини в червата, също така показва точно защо е толкова важно да се вземат пробиотици след курс на антибиотици.
Пробиотиците помагат за възстановяване на естествения баланс на червата
Не е тайна, че антибиотиците убиват добрите бактерии в тялото ни заедно с лошите бактерии, защото те не са в състояние да разграничат двата вида. А когато обмислите факта, че те потенциално оставят бактериални токсини зад себе си, става ясно колко важно това е да върне баланса обратно в червата след приемането на тези лекарства.
Можете да намерите пробиотици в кефир и кисело мляко, заедно с кисело зеле, комбуча и мисо. Има и налични пробиотични добавки, но е важно да се проучи точно колко живи култури действително съдържат тези продукти, преди да решите кой да закупите.
..
Източник: http://www.budnaera....

Популярно