Извънредно от Южна Корея! Рязък завой в отношенията между САЩ и КНДР, ето какво заяви Тръмп

публикувана на 09.11.2017
В рамките на първото си посещение в Южна Корея президентът на САЩ Доналд Тръмп демонстрира готовност да преговаря с Пхенян, за да бъде отстранена заплахата, произтичаща от ядрената програма на режима на Ким Чен-ун.
Така след месеци на напрежение между двете страни стана ясно, че опцията за диалог за разрешаване на кризата все още не е изключена. „Наистина вярвам, че има смисъл Северна Корея да седне на масата (за преговори) и да сключи сделка, която ще бъде от полза както за народа й, така и за всички останали по света“, увери
Тръмп в рамките на съвместна пресконференция с южнокорейския му колега Мун Дже-ин, последвала срещата им в Синята къща, резиденцията на президентската власт в Южна Корея, предава АФП.
В Сеул държавният глава на САЩ призова Китай и Русия да заемат по-активна роля в усилията за възпиране на ядрените амбиции на Пхенян, като настоя двете световни сили да прекратят търговията и развиването на бизнес с изолираната комунистическа държава. Същевременно Тръмп призна, че президентът на Китай Си Дзинпин е „много полезен" за справянето със заплахата от разполагащата с ядрен арсенал Северна Корея.
Пхенян е „глобална заплаха, която изисква действия от световен мащаб“, подчерта Тръмп, но същевременно допълни, че Си Дзинпин „наистина бе много, много полезен. Надяваме се, че и Русия също ще бъде полезна".
Тръмп увери, че САЩ са готови да разгърнат „несравнимия“ си военен капацитет срещу Северна Корея, ако възникне ситуация, която налага използването му. Думите му определено бяха подкрепени с действия – държавният глава на САЩ пристигна в южнокорейската столица, „придружен“ от самолетоносачи, разрушители и ядрена подводница, които в следващите няколко дни ще демонстрират американската военна мощ на режима в Пхенян. Тръмп не пропусна да се похвали с „компанията“ си.
„Мисля, че демонстрираме голяма сила. Изпратихме три от най-големите самолетоносачи в света (на Корейския полуостров), също така е разположена и ядрена подводница“.
„Надяваме се на Бог никога да не използваме“ военните сили, които САЩ разполагат на Корейския полуостров, увери американския президент на пресконференцията с южнокорейския президент. Американският президент не пропусна и да потвържди ангажимента на Вашингтон към сигурността на съюзника си в лицето на Сеул, обещавайки да защити страната от заплахите на Севера.
..
Източник: https://www.blitz.bg...

Популярно