Разкритията продължават! Принц Чарлз също попадна в Досиетата от рая

публикувана на 08.11.2017
И принц Чарлз, освен майка си - кралица Елизабет Втора, се оказва замесен в скандалните разкрития на "Досиетата от рая".
Изданието съобщава, че частното имение на принца е получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран в офшорна фирма на свой близък приятел.
Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те дали клетва да го пазят в тайна.
Компанията, в която кралското имение решило да инвестира, била оглавявана от стар приятел на принц Чарлз от университетските му години в Кембридж.
Решението да инвестира в приятелска фирма, при това при строга тайна, повдига неудобни въпроси за имението на принца, отбелязва "Гардиън".
Друг скандален момент е, че тази фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник, агитиращ за всякакви "зелени" проекти. Така, отбелязва "Гардиън", името му косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно и за печалбите, на въпросната фирма.
Преди разкритият на така наречените "Досиетата от рая" не е било публично обявявано, че имението на принца има офшорни интереси. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те.
Тези съзнателни "пропуски" винаги са били критикувани както в парламентарните комисии, така и от граждански активисти, отбелязва вестникът.
..

Популярно