ТОП-НОВИНИ

Иманяр тръгна по следите на съкровището на Вълчан войвода! Застигна го дяволско проклятие!

vojvoda-valchan
Бургаски криминалисти извършиха уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др. При спецакцията, продължила близо едно денонощие, е задържан 60-годишният Д.Д. от сунгурларското село Съединение.

Ценностите са открити в дома му, съобщава „Флагман“. Там в специално пригоден тайник скрил 666 монети и други артефакти – пръстени, печати, пломби, медальони и др.

Културно-историческите ценности са събирани години наред, като Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки в районите на общините Руен и Сунгурларе. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. За извършване на незаконната си дейност 60-годишният мъж използвал метал-детектори – т.нар. „рамки” и друга техника.

До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицейските служители разполагали с данни, че въпросните артефакти ще са обект на трафик зад граница (най-вероятно в Германия), поради което инициирали светкавична операция по предотвратяване трафикирането на културно-исторически ценности. Ще им бъде направена експертиза от специалисти на Националния исторически музей-София и Регионалния исторически музей в Бургас.

Д.Д. обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.

Източник: БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup