ТОП-НОВИНИ

Уникално! 79 букви – няма да повярвате, че това е дума!

1471581445-professor-shutterstock-194874566
Folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat! Не, не сме заспали върху клавиатурата. Това е реална дума от унгарския език и е една от най-дългаите в света. В превод означава „разследване на квалификация за заместник-ръководител на отдела за управление на процеси“ или „процес за одити на отдел заместник тест квалификация“ в зависимост от различните преводи, но уверяваме ви – такава дума има, пише actualno.com.

Думата, която на български език си е цяло изречение, е дълга цели…62 букви, разделени от тире след 33-а буква. За сравнение най-дългата дума в нашия език е непротивоконституционствувателствувайте и е дълга само…39 букви. През 1996 г. книгата на рекордите Гинес призна Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft за най-дългата публикувана дума на немски.

Тя е от 79 знака и означава част от австрийска корабна компания, която превозва пътници и товари по Дунава. Унгарският език е уникален по рода си и няма общо с никой друг в света. Използват се много „e“-звуци, например една езикова игра Esperente се състои от само от думи с „е“-гласни.

Egy remek rendszer, mellyel embereket, meg rengeteg elemet megkereshetsz, което се превежда „Отлична система, която може да ви помогне да намерите хора, както и много други неща.“ (Интернет) Предлагаме ви и друг пример: Изречение само с ö /ø/: Öt török öt görögöt dögönyöz örökös örömök között., което на български звучи така „Петима турци бият петима гърци с вечно удоволствие.“

 

Източник:БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup