ТОП-НОВИНИ

Ердоган изригна: Турция е атакувана чрез валутни спекулации

20160112-ndkoqtvyis
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи паралел между битката на страната му срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия и усилията за укрепване на лирата. Той призова гражданите да продължават да продават долари и обвини спекулантите за спада на лирата.

Ердоган призова турците да обръщат чуждата валута в злато и лири, след като през ноември местната валута преживя най-лошия си месец от финансовата криза през 2008 г. насам. Турската лира бе ударена от силния долар и притесненията за финансовата стабилност след неуспешния опит за преврат през юли.

„Нашата икономика е атакувана чрез валутни спекулации“, коментира Едроган, цитиран от „Ройтерс“ по време на реч пред провинциални администратори в президентския дворец в Анкара. Той допълни, че не вижда финансови причини за последния спад на валутата.

„Няма разлика между операцията на Турция в ал-Баб и усилията за спиране на валутните спекулации“, заяви Реджеп Ердоган, правейки препратка към военното присъствие на страната в Северна Сирия. Там турската армия подкрепя група сирийски бунтовници в усилията им да прочистят „Ислямска държава“ и кюрдските милиции от границата им.

Ердоган обвини валутните спекуланти и военните противници на Анкара в опит за „разделяне и разрушаване“ на Турция.

Бръснари, ресторанти, продавачи на злато и каменоделци са сред тези, които са отговорили на призивите на Ердоган да предлагат безплатни стоки и услуги на гражданите с доказателство, че ще преобърнат доларите им в лири.

„Ако обичате тази страна, ако обичате тези хора, приятели мои, вие ще минете към турска лира“, заяви Ердоган.

Министерство на отбраната стана поредната институция в сряда, която отговори на призива на турския президент, обявявайки, че е преобърнало в лири 262,7 млн. долара и 31.3 млн. евро, държани от фонда за подкрепа на отбранителната промишленост.

Реджеп Ердоган повтори, че Турция води разговори да се позволи търговията в Китай, Русия и Иран да се извършва в местна валута.
 

Източник:БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup