ТОП-НОВИНИ

„Блумбърг” направи стряскащ анализ за заплахите и рисковете пред света през 2017 г.

20160401-pcptnomqeg
Масите се обръщат. САЩ и Европа, които десетилетия са бастиони на политическа стабилност, сега изнасят политически риск в целия свят. Това предупреждава „Блумбърг” в годишно изследване на 146 анализатори, икономисти и стратези.

Според проучването външната политика на Тръмп, както и на Путин, и европейските избори могат да бъдат най-големите заплахи за световния ред.

Резултатът от референдума във Великобритания за ЕС и спечелените от Тръмп президентски избори са само два примера от предстоящите политически сътресения.

От изследването става ясно, че в Европа се очакват още големи промени на политическо и икономическо ниво.

Предвижда се политическа криза в Италия и победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция следващата година.

Най-голямо безпокойство в Азия будят евентуални протести в Хонконг и изстрелване на ядрени ракети от КНДР към САЩ. Потенциален военен конфликт в Южнокотайско море също не се изключва. Има голяма вероятност САЩ да изтеглят войските си от Южна Корея и Япония.

Според експертите има един основен сценарий за Близкия изток – скок на петрола над 100 долара за барел при евентуален конфликт между Иран и Саудитска Арабия.

Като вероятни сценарии или много на сериозно трябва да се приемат се посочват: Мексико е обект на някаква агресивна политика от страна на Тръмп; появява се ново демократично движение в западната част на САЩ; САЩ драстично намаляват военната си намеса в световен план; мащабни разкрития за подслушвания от страна на правителства; американски изолационизъм и агресия от страна на Путин принуждават Меркел да води въоръжаването в Европа; Марин льо Пен печели изборите във Франция, а Меркел губи парламентарните избори в Германия.

Малко вероятни сценарии са: протести срещу Тръмп, които водят до сблъсъци с федералните власти; Мексико влиза в рецесия след блокиране на НАФТА от страна на магната; Куба се връща в руската сфера на влияние; твърдолинейни поемат властта в Саудитска Арабия на фона на конфронтация с Иран; твърд „Брекзит“ води свалянето на премиера Тереза Мей и търговска война между САЩ и Китай.

Евентуален сценарии за началото на Трета световна война направи и председателят на ЕК Юнкер. Какво написа той в своята статия може да видите ТУК.

 

Източник:БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup