ТОП-НОВИНИ

Проф. Вучева разкри какво трябва да направим, за да имаме по-високи доходи

1480403157-sfnhdkfg
Бюджетът трябва да удовлетвори общите потребности на хората. Говоря за здравеопазване, образование, пътища, социални дейности и тн. За да бъдем богата държава в някаква бъдеща перспектива, трябва да започнем да отделяме много повече средства за образование. В последните 25 години не го направихме и сега нито сме богати, нито образованието е на ниво. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите.

Ако направим сравнение с някои други държави, ще видим, че не сме чак толкова бедни, колкото непрекъснато се оплакваме. Разбира се, че има проблеми и те трябва да бъдат решени сега – между първо и второ четене на бюджета. Икономиката ни все пак се развива, но на нас ни трябва много по-висок растеж, за да има по-високи доходи. Заемите не са чак толкова стряскащи.

Според мен можеше да се мине без новия дълг, защото във фискалния резерв има достатъчно пари. Лошото е, че у нас няма достатъчно механизми за контрол на харченето на този фискален резерв. Не е страшно, че е взет този дълг, защото в ЕС ние сме с най-ниски равнища относно задълженията. Много е важно кой ще бъде следващият министър на финансите и дали той ще бъде в час с бюджета, категорична беше Вучева.

По темата отношение взе и бившият социален министър Иван Нейков, който се вклчюи по телефона. В този бюджет няма новости. В него няма някакви радикални реформи и промени. Не виждам и възможност за висок долен таван на пенсиите, както някои политици поискаха. Това по-скоро са някакви препратки към предстоящите избори. Бюджет 2017 сме го живяли, каза още Нейков.

 

Източник:БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup