ТОП-НОВИНИ

Daily Express: Телефонният разговор на Путин и Тръмп предизвикал паника в Брюксел

Щаб-квартирата на Евросъюза в Брюксел

Телефонният разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп ознаменува „нова ера” в американско-руските отношения и предизвика паника сред лидерите на ЕС, съобщи Daily Express.

Според Тръмп, той лично ще следи двете конкуриращи се свръхдържави да могат да достигнат конструктивно сътрудничество. По време на разговора републиканецът обещал по-тясно взаимодействие с руския лидер по международните въпроси, като с това обозначил значително затопляне на отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва изданието.

Този телефонен разговор, носещ видимо топъл и примирителен характер, доказва, че Русия окончателно е излязла от сянката и сега заема водещо място на международната арена, пише авторът на публикацията.

Подобно развитие на събитията не може да не безпокои Брюксел, който все повече се бои, че новата американска администрация ще изтика европейската политика на заден план. Лидерите на ЕС разбират, че укрепването на връзките между Москва и Вашингтон не предвещава нищо добро на привържениците на антируската линия, пише изданието.

За страха на Брюксел свидетелстват нападките срещу Тръмп, засилени след обявяване на резултатите от изборите. Например председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заявил, че изборът на магната за лидер на САЩ „представлява заплаха за глобалната сигурност”.

Впрочем Евросъюзът трябва да се подготви за най-лошото: ако САЩ скоро след встъпването в длъжност си промени официално позицията относно Крим, то в отношенията между Вашингтон и Брюксел ще настъпи труден период, обобщава Daily Express.

 

 

 

източник:БЛИЦ


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup