ТОП-НОВИНИ

Турция пред нов скандал: Връщат детските бракове?

Детските бракове в Турция - проблем, за който никой не говори

Турция е изправена пред нов скандал, детските бракове се връщат

Детските бракове се връщат в Турция и са на път да предизвикат невероятен скандал. Докато страната се тресе заради терора и пълновластието на Ердоган, един въпрос остава открит — какво се случва с детските бракове?

От доста време тази тема е табу и не се обсъжда открито. Преди дни обаче, смъртен случай на 15-годишно момиче, принудително наложи отново извеждането й на бял свят и обсъждането й.

Дерия Б. е омъжена насила, когато е само на 14 години, а животът й завършила в агония — нейното крехко тяло не е издържало раждането и починала от кръвоизлив в мозъка.

Дерия починала на 17 октомври в частна клиника в Батман, в източната част на Турция, след като родила само седмица по-рано, пише „Хюриет“. Обстоятелствата, при които е починало момичето се разследват от полицията.

„Опасно е толкова малко момиче да забременее. Смъртността е по-висока при бременност в юношеска възраст“, каза за „Хюриет“ професор доктор Айдан Бирия, гинеколог. „По-голям е рискът от високо кръвно налягане, преждевременно раждане и усложнения при раждането. Бременността при момичета, при които не е приключил физическото развитие и цялостното развитие на всички органи, често завършва със смърт“, предупреди той.

Благотворителната организация „Момичета, не булки“ информира, че 15 милиона момичета всяка година биват насилствено омъжени — на практика една на всеки две секунди. ООН заявиха, че на всеки две минути умира една родилка. Проблемът с малолетните бракове в Турция не е обсъждан открито, но е факт, че в селските райони, както и в азиатската част на страната, подобна практика е доста честа. Както и забраната за образование на момичета.


Детските бракове в Турция – проблем, за който никой не говори

Турция обаче не е единствена. Светът бе шокиран през миналата седмица от новината, че 12 — годишната китайски Лан Лан е бременна и че собствените й родители са я продали за около 4000 евро. Полицията е задържала мъжа (40) и майката, които я отвели в болницата.

 

 

Източник:разкрития


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup