ТОП-НОВИНИ

ООН: Над 1 милион души може да напуснат Мосул! Задава ли се нова вълна мигранти?

 860-147891-1_wide

„Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове“

ООН е изключително притеснена засигурността на населението на Мосул след започването на офанзивата на иракската армия за отвоюване на града от джихадистите на „Ислямска държава“. Това заяви Стивън О’Брайън, зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове“, подчерта той.

О’Брайън предупреди, че при развитие на най-лошия сценарий до 1,3 милиона цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си.

ООН е готова да предостави убежище на 60 000 души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови лагери, разчетени за 250 000 души. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 000 семейства, съобщи О’Брайън.

В пунктовете за раздаване на помощи освен това са подготвени 240 тона медикаменти.
Заместник-генералният секретар на ООН се оплака от недостиг на финансиране от международните дарители.

Тази нощ иракският премиер Хайдар Абади обяви началото на голяма сухопътна операция за освобождаване на втория по големина град в страната от бойците на“Ислямска държава“. По данни на арабски телевизии броят на участващите в офанзивата надвишава 60 000 човека. Те са подкрепяни от военновъздушни сили на международната коалиция начело със САЩ.

Мосул беше завзет от ИД през юни 2014 г. Там понастоящем се намират около 1,3 милиона души

 

Източник:бинюз


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup