ТОП-НОВИНИ

ЕС остро ще осъди Русия заради намесата в Сирия

Люксембург, Люксембург
Снимка: REUTERS

Снимка: REUTERS
Великобритания, Франция и Германия ще се опитат да убедят ЕС да осъди руската въздушна кампания в Сирия и да наложи още санкции на правителството на Башар Асад. Съюзът ще настоява за нов опит за мирни преговори с участието на Федерика Могерини.Очаква се съюзът да продължи оказва натиск за осигуряване на достъп на хуманитарни доставки до Алепо и да подкрепи САЩ в усилията им за спиране на въздушните удари в контролираната от бунтовници източна част на града, където са блокирани 275 хиляди цивилни, отбелязва Ройтерс, на която се позова БТА.

Министрите на външните работи на страните от ЕС, които ще заседават днес в Люксембург, ще отправятнай-острите досега критики срещу руските въздушни удари, мишена на които стават болници и хуманитарни конвои.

В проектодекларация, подготвена за срещата, външните министри осъждат „катастрофалната ескалация“ на офанзивата за завладяване на източната зона в Алепо, където 8 хиляди бунтовници се съпротивляват срещу правителствените сили, подкрепяни от Русия и Иран.

В декларацията се изтъква, че ударите срещу болници и цивилни може да представляват военни престъпления, и се отправя призив „Сирия и съюзниците й“ да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

Дипломати казаха, че ЕС ще настоява също за спиране на огъня, за изпращане на наблюдателна мисия, за нов опит за мирни преговори с участието на европейската първа дипломата Федерика Могерини и за незабавен достъп до помощите, които ЕС обяви на 2 октомври.

Великобритания, Франция и Германия ще поискат също така да бъдат наложени санкции на 20 сирийци, участващи в преки нападения срещу цивилни, като допълнение към санкционния списък с 200 граждани на тази страна.

Париж и Лондон искат също лидерите на ЕС да обсъдят в четвъртък забрана за пътуване (в ЕС) и замразяване на банковите сметки на 12 руснаци, замесени в сирийския конфликт. Този въпрос обаче няма да се обсъжда днес, отбелязва Ройтерс.

Източник:БЛИЦ

loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup