ТОП-НОВИНИ

Меркел: Сигурността в Европа може да се постигне само с помощта на Русия

Меркел: Сигурността в Европа може да се постигне само с помощта на Русия

По думите й отговорността за загубата на доверие между НАТО и Русия е в Москва.

Сигурност в Европа в дългосрочен план може да се постигне само заедно с Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, говорейки в Бундестага по повод срещата на върха на НАТО във Варшава.

 

„Ние вярваме, че сигурността в Европа в дългосрочен план може да се постигне само заедно с Русия, а не въпреки нея“, каза Меркел и добави, че НАТО разчита на постоянен диалог с Русия.

 

Основополагащият акт Русия – НАТО ще остане в основата на изграждането на отношенията с Русия, добави германският канцлер, цитирана от ТАСС.

„Ние се осланяме на Основополагащия акт Русия-НАТО. Ще продължим да се застъпваме за запазването му като основа за изграждането на отношения с Русия“, подчерта тя.

 

Според Меркел решаващият фактор за по-нататъшното сътрудничество между НАТО и Русия ще бъде прилагането на споразуменията от Минск по отношение на Украйна.

„Изключително важно за по-нататъшното сътрудничество между НАТО и Русия, разбира се, ще бъде прилагането на споразуменията от Минск. В момента продължават интензивни консултации, включително и върху подготовката на местните избори в Донецк и Луганск“, допълни канцлерът на Германия.

 

„За съжаление, трябва да признаем, че не е на лице трайно примирие. Ето защо усилията на ОССЕ в тази област са абсолютен приоритет“,  подчерта Меркел.

 

По думите й отговорността за загубата на доверие между НАТО и Русия е в Москва.

 

„На Изток действията на Русия по време на кризата в Украйна доведоха до дълбоко объркване нашите партньори“, посочи Меркел. „Ако върховенството на закона и принципа за неприкосновеност на границите са поставени под въпрос както на думи, така и на действия, то тогава се губи доверие“, добави тя.

 

„В тази връзка, те (членовете на Алианса на изток) определено се нуждаят от подкрепата на Алианса“, подчерта канцлерът

 

Източник:бинюз


loading...

Коментари

коментара

Подкрепете ни!

Ако харесвате сайта, моля харесайте го и във facebook

Powered by WordPress Popup